livet, håpet og kjærligheten - life, hope, and love

This is a blog that (till now) is about life, hope and love. My everyday experiences as a human being, struggling with warious matters in life, but also moments of happiness, good things in life. Ingunn

Sunday, May 07, 2006

Fattigdomsdebatten

http://www.arbeiderpartiet.no/index.gan?id=11525


Det foregår en fattigdomsdebatt der ute i bloggeverdenen. Det fins en del historieløse folk, ja. Les f.eks Vampus. Jeg blir litt matt over nivået. - Så les heller linken over.
Vi kan jo kikke litt tilbake til arbeiderbevegelsens historie for å forsøke å forstå utestengingsmekanismene som fører til fattigdom i dag. Den moderne arbeiderbevegelsen er et produkt av industrialismen og den aggressive kapitalismen som ga arbeidsfolk umenneskelige kår - industriproletariatet, fabrikkarbeidere, løsarbeidere - dyp fattigdom, det eiendomsløse proletariatet.

I dag er fattigdom også et resultat av at vi har et kapitalistisk samfunn, dog demmet opp av en fremdeles nogenlunde fungerende velferdsstat - men den er under sterkt press ikke minst fra en populistisk høyreside (fra i dag med to kvinner som førere (Erna og Siv). Det vi går mot i dag og delvis er i, er et 2-tredjedelssamfunn, der vi tillater at en ganske stor gruppe faller utenom på mange arenaer som i sum skaper fattigdom. Du kan ha psykiske problemer eller ha problemer på familiearenaen, det kan ha vært hendelser i livet du ikke har herredømme over, det kan ha linker til skolen som du faller ut av - skolen skaper forøvrig sosial ulikhet. Arbeid får du ikke uten skolegang , da blir sosialen neste – og du mister fullstendig alt som heter selvtillit og blir glemt om du ikke har ressurser til å ta tak i ting selv (eller har en mer ressurssterk person til å hjelpe deg). Du mangler penger, det får konsekvenser for kommunikasjon (buss, telefon), det igjen får konsekvenser for om man kommer seg ut av helvetet. Er du ikke syk fra før, så blir du det nå – så er det en evig rundans for å få hjelp – det klarer du heller ikke selv.

Fattigdommen har mange ansikter og mange årsaker, men i bunnen ligger den fordelingspolitikken samfunnet bestemmer seg for å ha og som genererer utestengingsmekanismer. Jeg kjenner ingen som syns det er en ønsketilværelse å leve på sosialhjelp! Det er heller ingen som velger å bli syke, sykdom genererer like fullt fattigdom. Det vet alle som mister sykepengerettighetene sine, eller mangler pensjonspoeng.
Det hjelper ihvertfall ikke å grave seg ned i ideologiske argumentasjonsrekker som enkelte gjør - en despot er en despot uansett hvilket flagg han står bak.

Enn å bli så engasjert på en så fin mai-dag.....har ikke tenkt å la det bli en uvane, for som
Max Tau sier:

"Tar du opp i deg det onde du møter hver dag, så visner du. Men hvis du gjør noe for å se det gode, så kan du en dag komme til å blomstre"

..men jeg klarer nok aldri å la være å engasjere meg i samfunnet....og menneskene der :-)

PS.Se også hos Betty om bakgrunnen for 1.mai som Bernt hadde funnet i Pax.D.S

0 Comments:

Post a Comment

<< Home