livet, håpet og kjærligheten - life, hope, and love

This is a blog that (till now) is about life, hope and love. My everyday experiences as a human being, struggling with warious matters in life, but also moments of happiness, good things in life. Ingunn

Friday, June 30, 2006

Diagnose: dyktig - et samfunnnsproblem?

Nå har jeg lest - og lest om en bok jeg vil dele litt av. Dere finner mer informasjon om den på www.psykiskhelse.no

Unge (og ikke så unge) kvinner er overambisiøse og mange presser seg selv så hardt at de blir syke. Dette er faktisk et samfunnsproblem, hevder svenske Jennie Sjögren og Tinni Ernsjöö Rappe. Sammen skrev de boken «Diagnose: Dyktig» etter å ha slitt seg ut som journalister i Svenska Dagbladet.

"Diagnose:dyktig" er en håndbok for de av oss som føler at vi aldri gjør nok eller er bra nok og for alle andre som burde bry seg. Det er en lettlest og faktaspekket bok om unge kvinners levevilkår i dagens samfunn. I den den norske utgaven finner man en god del informasjon om lønn, sykefravær, kvinnenettverk, annen relevant litteratur.

I boka finnes også en artikkel som oppsummerer noen gode råd for et sunnere liv:

Åtte frø for et bedre liv

1. Slutt å jage etter å bli en som ikke finnes. Ikke sammenlign deg med summen av andres prestasjoner. Er alle så dyktige på alle områder som de virker, eller er det bare noe du tror?

2. Jobb videre med selvfølelsen din. Kanskje behøver du å ta tak i ryggsekken fra barndommen gjennom samtaleterapi eller kurs. Med en bedre selvfølelse våger du å si nei uten å kjenne skyldfølelse.

3. Ydmykhet er å erkjenne sin begrensning, men også å våge å snakke om det man er god til!!Hvorfor skal du alltid unnskylde deg og dekke over når du får anerkjennelse?? Si heller bare «takk». Øv deg på det! Våg å be om bekreftelse når du syns det er noe du fortjener anerkjennelse for.

4. Livets trehjulssykkel må være i balanse! Menneskets energi må fordeles jevnt mellom tre bestanddeler; familie, fritid, arbeid. I mesteparten av livet bør alle tre deler vies like mye omsorg. Da er livet i balanse.

5. Snakk om alt! Vi må være bevisste på å snakke sammen, ikke bare om overflatiske ting, men om hvordan det virkelig er. Mange er så redde for å lette på egne indre spenninger at de kvier seg for å spørre andre: «Hvordan har du det?»

6. Gå ikke forbi konflikter. Den som biter tennene sammen, slutter å være kreativ og blir syk. Både i familien og i arbeidslivet går det som oftest an å snakke om konfliktene.

7. Stikk av fra alt sammen! Ingenting blir noensinne helt ferdig. Det finnes alltid fotografier som skulle ha vært sortert, og verktøy som skulle ha vært ryddet bort. Men det hjelper ikke å tenke på det man skulle ha gjort, når man uansett ikke kommer til å gjøre det …

8. Vi deg til ettertanke og åndelighet. Det går ikke an å springe gjennom livet uten å gi plass for spørsmål som «hvor hen?» og «hvorfor?». Men regn ikke med å få svar på dine eksistensielle spørsmål.

(Råd fra Tomas Danielsson, arbeidslivskonsulent som i boken betegnes som Nordens største folkeopplyser i psykisk arbeidsmiljø)

2 Comments:

  • At 8:36 PM, Blogger Berit said…

    Hei Ingunn.
    Gratulerer så mye med 44årsadgen som har vært :)Håper du fikk en trivelig dag. Vi har vært på hytta siden onsdag, og kom hjem no i kveld. Har vært der mye i det siste, herlig å ta livet med ro med blikkstille sjø, sol, god mat og vin. Helge jobber uka som kommer, og da reiser jeg på en liten ferietur til Lillehammer med min bror som har Down syndrom. Vi skal ligge på hotell med basseng,så det blir stor stas. Du får ha en fin sommer, og husk,_ det går buss til melhus og....
    Klem fra Berit

     
  • At 6:24 AM, Blogger Ingunn said…

    Takk for det Berit. Ha en fin tur til Lillehammer. I Midten av juli reiser jeg på besøk til Eli på Brumundal, på Prøysenfestival. Det gleder jeg meg til.
    Håper det går framover med helse di.
    Klem fra Ingunn

     

Post a Comment

<< Home